De buikspieren zijn anders dan andere lichaamsdelen. Met spier-groeperen, zoals borst, rug of schouders, maak je de meeste vooruitgang door een reeks van zware setjes. U tilt zoveel gewicht als u kunt met 6, 8 of 10 herhalingen, en u doet niet teveel setjes per spiergroep. Om een goed resultaat te behalen bij de buikspieren moet u het anders aanpakken. U ziet betere resultaten bij uw buikspieren van een training met meer herhalingen en bijna geen gewichten.
U moet uw buikspieren elke 48 uur trainen. De eerste training op bijvoorbeeld op maandag, zou moeten doet u oefeningen voor het bovenste deel van de buikspieren. De tweede training, op woensdag, richt u zich vooral op de onderste buikspieren. Oefeningen voor dit lagere gebied zijn onder meer de V-up en de Crunch. Vervolgens gaat u vrijdag terug naar de bovenste buikspieren. Hou het weekend rust en ga maandag verder met uw onderste buikspieren. Zo wisselt u de boven en onderbuikspieren af per trainen.
Veel trainers, met name de fanatiekelingen, zullen veel aandacht besteden aan deze oefening. Bij deze oefeningen legt u een houten stok in uw nek, en draait u uw schouders heen en weer.
Het kan goed werken om wat muziek aan te zetten bij uw buikspiertrainingen, en gewoon lekker de tijd vergeten. Train uw buikspieren per liedje, en nooit per aantal herhalingen. In de dagen van Arnold en Bill Pearl, trainde men hun buikspieren met sit-ups wel 30 minuten lang. Maak gebruik van deze tip, en train uw buikspieren lang achter elkaar.
Deze tip wordt soms genegeerd door veel spier-bouwers, want het is een zeer pijnlijke oefening om te af te maken.
Het trainen van de buikspieren zal de buikspieren dikker maken, en daarom zullen ze beter opvallen. Een body-builder met 10% lichaamsvet die zijn buikspieren traint zal veel sneller het effect zien van de buikspieroefeningen dan iemand met meer lichaamsvet. Vergeet daarom uw cadio niet in combinatie met de buikspieroefeningen!
Om een stevige buik te krijgen, moet je alle buikspieren aanpakken. We hebben twee soorten buikspieren:
De schuine buikspieren staan ook bekend onder de Engelse term ‘obliques’. Het is belangrijk om zowel de binnenste als de buitenste schuine buikspieren in je trainingsschema op te nemen zodat beide zich gelijkmatig ontwikkelen. Je schuine buikspieren trainen is niet alleen belangrijk voor een stevige buik, ze zorgen ook voor de rotatie van de wervelkolom.
De twisted crunch is de beste oefening om je schuine buikspieren te trainen. Ga op de grond liggen met je knieën gebogen. Ondersteun je hoofd met je handen en til je bovenlichaam op. Let erop dat de onderkant van je rug de grond blijft raken. Draai je linkerelleboog naar je rechterknie en keer terug naar de beginpositie. Doe daarna dezelfde beweging maar beweeg je rechterelleboog naar je linkerknie.
Ga op een fitnessbankje zitten en neem met je twee handen een halter vast. Hou je handen zo ver mogelijk uit elkaar. Span je buikspieren strak aan tijdens deze oefening zodat alle kracht vanuit je buikspieren komt. Draai eerst naar rechts en daarna naar links door uitsluitend je buikspieren te bewegen. Hou je bovenlichaam stabiel en voer de oefening traag uit. Na verloop van tijd kan je extra gewichten aan de halter bevestigen en zo de intensiteit opdrijven.
Naast bovenstaande oefeningen zijn een aantal soorten buikspier trainers op de markt gebracht. Deze trainers geven u vaak meer houvast en zijn handing bij het beginnen met buikspier oefeningen.